Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń, w tym co ma w głowie i co na stole...

Jedzenie pełni w naszym życiu znaczącą rolę i stanowi bardzo ważny element codzienności. Staramy się aby spożywane przez nas pożywienie było smaczne, pragniemy również aby było zdrowe. Jedzenie od wieków nie jest tylko sposobem zaspokajania głodu, jest przecież ważnym czynnikiem społecznym i kulturalnym. Jest również częścią tradycji. Należy jednak pamiętać, że jego podstawową, biologiczną funkcją jest dostarczanie organizmowi substancji odżywczych. Jedzenie powinno więc, nie tylko być źródłem przyjemności, ale przede wszystkim zapewniać zdrowie. Planując nasze codzienne menu miejmy w pamięci słowa, że zdrowie człowieka tkwi od pokoleń, w tym co ma w głowie i co na stole (Prof. Jan Gawęcki).

Podstawową zasadą zdrowego żywienia jest urozmaicona dieta

Spożywając pokarm dostarczamy naszemu organizmowi niezbędną do prawidłowego funkcjonowania energię. Bardzo ważne dla utrzymania odpowiedniej homeostazy (równowagi) organizmu jest także dostarczanie składników odżywczych, składników mineralnych i witamin, których sami nie jesteśmy w stanie wytwarzać. Nie istnieje jednak na świecie taki pokarm, który zawierałby wszystkie niezbędne dla sprawnego funkcjonowania organizmu substancje. Dlatego właśnie podstawową zasadą zdrowego żywienia jest urozmaicona dieta. Konsekwencją niedoboru któregokolwiek ze składników pokarmowych są przyczyną różnorodnych zaburzeń zdrowotnych organizmu. Wielu specjalistów uznaje, że nieodpowiedni sposób żywienia sprzyja powstawaniu szeregu chorób żywieniowo zależnych m.in.

  • Otyłości
  • Cukrzycy insulinozależnej
  • Chorób układu krążenia (nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca)
  • Nowotworów
  • Choroby jelita grubego - nienowotworowe
  • Próchnicy
  • Osteoporozy
  • Kamicy żółciowej